Matti Kalkamon ”Ilmestys” Tammerlammessa
Tammerlammen ohikulkijat ovat viime päivinä ihmetelleet outoja, aavemaisia hahmoja, jotka näyttävät nousseen lammen syvyyksistä. Kolme lujitemuovista veistosta muodostavat tamperelaisen kuvanveistäjän Matti Kalkamon installaation Ilmestys (1998/2019). Teoskokonaisuus liittyy Kalkamon RAW-näyttelyyn, joka avautuu Tampereen taidemuseossa 12.6 ja jatkuu aina 5.9. saakka. Ilmestys on esillä Tammerlammessa kunnes lampi syys-lokakuussa tyhjennetään.
Mitä sitten teoksen lakanan laskoksia muistuttavien muotojen alle kätkeytyy? Kalkamon mukaan ”Ilmestys-teos on kuin aavistus toisesta todellisuudesta tai välähdyksenomainen miete, joka materialisoituu, tulee näkyväksi”. Tulkinnoille vapaan installaation tarkoitus on antaa virikkeitä katsojien mielikuvitukselle ja ”tarjota ohi lentäville lokeille levähdyspaikka”.
Matti Kalkamo (s. 1968, Tampere) aloitti taiteilijauransa 1980-luvulla. Hän tuli tunnetuksi vaihtoehtokulttuurin ja punkaatteen piirissä 1985 perustetun The Garbagemen -yhtyeen rumpalina. Kiinnostus kuvataiteisiin vei Kalkamon ensin Limingan (1989–91) ja sitten Kankaanpään (1991–94) taidekouluun, ja rummut saivat jäädä. Kuvanveistäjänä Kalkamo on saanut runsaasti valtakunnallista huomiota. Hän on pitänyt lukuisia näyttelyitä Helsingissä ja muualla Suomessa, ja hänen teoksiaan on ollut esillä ryhmänäyttelyissä mm. Kiinassa, Saksassa ja Portugalissa. Ars Fennica -ehdokas hän oli 2009. Kalkamo on tehnyt useita julkisia veistoksia, kuten Miekkalinnan poliisiasemalla Hämeenlinnassa sijaitsevan Tres Colores -teoksen (2013), Nuolialan koululla Pirkkalassa 2019 paljastetun Senat sakaisin, sekä uusimpana Tampereella Kalevankulmassa syksyllä 2021 paljastettavan Betoniviidakon.
Tampereen taidemuseo on esitellyt Tammerlammessa veistotaidetta yhteistyössä Tampereen Infra Oy:n kanssa paria poikkeusvuotta lukuun ottamatta kesästä 2010 lähtien.