Backlight2021-kiertonäyttely Valkeakoskella
Kansainvälisen valokuvataiteen näyttely Backlight2021 on esillä 5.1.2022 asti Valkeakosken kirjasto Valossa. Kiertueen viimeinen näyttely tarjoaa katsojalle mahdollisuuden kokea, kuinka taiteilijat tällä hetkellä visualisoivat, ymmärtävät ja tulkitsevat taiteen ja tieteen moniulotteista suhdetta avaruuteen, luontoon ja eri kulttuureihin. Valokuvakeskus Nykyajan, Tampereen taidemuseon ja Majaoja-säätiön yhteistyössä tuottama kiertonäyttely avaa katsojille valikoiman tamperelaisen Backlight2020-valokuvafestivaalin taiteilijoiden tulkintoihin maailmasta, jossa vain mielikuvitus on rajana.
Backlight 2021 -kiertonäyttely on äärimmäisen ajankohtainen. Eri puolilta maailmaa tulevat taiteilijat käyttävät teoksissaan eksaktia tiedettä ja uutta teknologiaa, mutta tosiasioihin ja fiktioihin perustuvista visuaalisista tarinoista löytyy myös huumoria. Taideteokset purkavat myyttejä haudanvakavasta suhtautumisesta tieteistarinoihin ja herättävät näkemään kiertotalouden ja ympäristöllisen kestävyyden uudella tavalla.
Valkeakosken pääkirjastossa on esillä teoksia kansainvälistäkin kiinnostusta herättäneen kaksikon Aki-Pekka ja Astrid Sinikosken teossarjasta New Ghosts sekä kolmen muun kansainvälisen valokuvataiteilijan teoksia.
New Ghosts -sarjan suuret kankaalle painetut teokset ovat valokuvaajaisän ja hänen tyttärensä yhteistyötä, jota on aloitettu kuvaamaan liki kymmenen vuotta sitten. Kummitustutkielmaansa kuvatessaan isä ja tytär ovat viettäneet pitkiä aikoja tien päällä.
– Näissä valokuvissa tutkitaan isän ja tyttären suhdetta, heidän suhdettaan maailmaan, ajan kulumiseen ja erilaisiin pelkoihin, ihanteisiin ja identiteetteihin. Vanhetessaan tytär on myös ottanut isomman roolin kuvien suunnittelussa. Aki-Pekka Sinikoski on kertonut, että he aikovat jatkaa kuvien ottamista siihen asti, kun isä on 80-vuotias ja tytär viisikymppinen, joten jatkoa on vielä luvassa useamman vuosikymmenen ajan, kertoo Tampereen taidemuseon museoamanuenssi Johanna Kangas.
Italialaisen valokuvaaja Bianca Salvon Universumin tekijät -projektissa (2016–2018) tutkitaan avaruuskuvia sekä median ja tieteen aikoinaan tuottamia malleja. Mallit vaikuttavat vielä nykyäänkin merkittävällä tavalla asenteisiimme tiedettä ja ulkoavaruutta kohtaan.
Intialaisen Sameer Tawden kuuden valokuvan sarjassa Holy Boulevard nähdään rauhallisia sommitelmia Tyynen valtameren päällä. Tawden koostamat rakennelmat on kuitenkin kasattu poisheitetyistä pakkausmateriaaleista ja biohajoamattoista mereen ajautuneista jätteistä.
Ranskalainen Michael Le Belhomme kyseenalaistaa valokuvausprojektissaan The Two Labyrinths valokuvataiteen ja oikeastaan myös maalaustaiteen maisemakäsityksen ja kuvauksen perinteet.
Kiertonäyttelyn ovat kuratoineet Backlightin festivaalijohtaja Hannu Vanhanen ja museoamanuenssi Johanna Kangas Tampereen taidemuseosta.
Lisätietoja:
festivaalijohtaja Hannu Vanhanen, Backlight
puh. 040 507 3441, 050 557 9960
hannu.vanhanen@backlight.fi; director.backlight@backlight.fi
museoamanuenssi Johanna Kangas, Tampereen taidemuseo
puh. 040 801 6873
johanna.t.kangas@tampere.fi