Vuoden nuori taiteilija 2021 - Joel Slotte ja Matti Kalkamo Tampereen taidemuseossa

Julkaistu 10.6.2021 17.31

Aika: 12.6.2021 – 5.9.2021
Paikka: Tampereen taidemuseo

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Pääsymaksu: 12 / 5 €
Järjestäjä: Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseossa on esillä kahden näyttelyn kokonaisuus kesän ajan. Vuoden 2021 nuoren taiteilijan Joel Slotten goottivaikutteiset teokset ja tamperelaisen kuvataiteilijan Matti Kalkamon taide muodostavat mielenkiintoisen kokonaisuuden.

 

Joel Slotten taiteessa keskeistä on tarinallisuus. Hänen öljyvärimaalaustensa lähtökohtana ovat todelliset ja kuvitteelliset tilanteet, jotka toisinaan saavat surrealistisia tai absurdeja piirteitä. Slotte kuvaa y-sukupolven nuorten elämää, näennäisen rauhalliseen arkeen sekoittuvaa yhtäkkistä kauhua, tunteiden välitiloja, rakkautta ja raakaa riemua. Hän käyttää useimmiten teostensa mallina itseään ja ystäviään. Slotte liittää kuvitteellisia piirteitä todellisiin ihmisiin ja kuvaa heidät vaihtoehtoisina versioina itsestään. Suuri yleisö tuntee Joel Slotten parhaiten Maustetytöt-yhtyeen levyjen kansitaiteen tekijänä.

Joel Slotten teokset ovat teknisesti taiturimaisia ja yhden maalauksen työstämiseen kuluu kuukausia. Hänen maalaustapansa on yksityiskohtainen ja aikaa vievä. Maalausjälki on tiheää ja piirustuksenomaista, ja hän maalaa jokaisen kohdan kankaalla yhtä huolellisesti. Niin käsivarren tatuoinnit, parransänki, kasvojen finnit, ruohonkorret, puun kaarna kuin lattian oksanjäljetkin on kuvattu tarkan luonnonmukaisesti. Maalaukset välittävät näköhavaintojen lisäksi tuntemuksia kosketuksesta, hajuista ja mauista.

Tamperelaisen kuvataiteilijan Matti Kalkamon (s. 1968) RAW-näyttely esittelee hänen uusinta tuotantoaan vuosilta 2018–21. Kokonaisuus koostuu pronssi- ja alumiiniveistoksista, valomainostekniikalla toteutetuista teoksista ja digitaalitulosteista.

Kalkamo yhdistää teoksissaan ennakkoluulottomasti erilaisia materiaaleja ja tekotapoja. Hän on teknisesti hyvin taitava, minkä vuoksi hän voi vapaasti valita tarkoituksiinsa sopivan lähestymistavan teoksissaan. Toisaalta materiaalit ovat myös määrittäneet hänen teostensa sisältöä. Kalkamo poimii aiheensa ympäröivästä todellisuudesta, tarkkaillen ihmisen arvoja ja tekoja joskus vakavahenkisen kriittisesti, joskus syvän humoristisesti.

Matti Kalkamo aloitti taiteilijauransa 1980-luvulla. Hän tuli tunnetuksi vaihtoehtokulttuurin ja punkaatteen piirissä 1985 perustetun The Garbagemen -yhtyeen rumpalina. Kiinnostus kuvataiteisiin vei Kalkamon ensin Limingan (1989–91) ja sitten Kankaanpään (1991–94) taidekouluihin, ja rummut saivat jäädä. Kuvanveistäjänä Kalkamo on saanut runsaasti myös valtakunnallista huomiota ja hän on tehnyt lukuisia julkisia veistoksia.

Alla: Matti Kalkamo: La Primavera, 2018. Kuva: Titus Verhe


Tampereen taidemuseon sivuille