Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Tampereen taidemuseo - Etusivulle

Tulevat näyttelyt

12.6.–5.9.2021 Vuoden nuori taiteilija 2021 - Joel Slotte

Joel Slotte (s. 1987 Kokkolassa) on Helsingissä asuva ja työskentelevä taidemaalari, joka tekee myös veistoksia. Hän on opiskellut Pohjoismaisessa taidekoulussa 2007–2009 ja valmistunut taiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2016. Slotte maalaa teknisesti taiturimaisia figuratiivisia öljymaalauksia arkisista, osin absurdeista ja fiktiivisistä tilanteista. Teosten mallina on ollut useimmiten taiteilija itse tai hänen ystävänsä. Slotten teoksia on ollut aiemmin esillä näyttelyissä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa ja niitä on muun muassa Nykytaiteen museo Kiasman, Helsingin taidemuseon, Pro Artibus Säätiön ja Kuvataideakatemian kokoelmissa.

Maalaukseni syntyvät arkisista anekdooteista, ystävien kanssa jaetuista kokemuksista ja havainnoista – asioista, jotka ylipäätään ovat lähellä minua jollakin tavalla. Maalaan muotokuvia ystävistäni, läheisistäni ja itsestäni. Lisään fiktiivisiä piirteitä todellisiin ihmisiin ja kuvaan heitä vaihtoehtoisina versioina itsestään. Nämä alter egot ovat keino kohdata ympäröivää todellisuutta ja sen ilmiöitä; näennäisen rauhalliseen arkeen sekoittuvaa yhtäkkistä kauhua, erilaisia tunteiden välitiloja sekä rakkautta ja raakaa riemua.


12.6.–5.9.2021 Matti Kalkamo


Matti Kalkamo: ONE-WAY TICKET AT THE GATES OF HELL, 2018. Alumiini, 100 x 160 x 70 cm. Kuva: Titus Verhe

Kuvanveistäjä Matti Kalkamon erilaisia menetelmiä ja materiaaleja yhdistävien veistosten ja installaatioiden teemana on ihmisenä oleminen ja maailman kipupisteet. Hän toivoo taiteensa haastavan katsojan mielikuvituksen, huumorintajun tai maailmankatsomuksen. Teosten luonne vaihtelee ilkikurisesta vakavaan:

"Ne ovat kolmiulotteisia ajatuksia ihmisenä olemisesta. Valmiiksi pureskellun sijaan yritän työstää pitkään - tai jopa vaikeasti sulavaa. Metallien, pronssin ja alumiinin, rinnalla käytän hylättyä, löydettyä tai kerättyä materiaalia. Uusi materiaali tekemisessäni on mainosvalotekniikka (led, alumiini, akryyli).

Teosteni lähtökohta on usein päänsisäinen näkymä. Teoksen materiaalit ja tekotavat vaihtelevat idean mukaan. Usein myös materiaalilla on vertauskuvallinen tehtävä. Teoksen työstämisen jossain vaiheessa päästän “alkuperäisestä ideasta" irti ja annan materiaalien viedä ja johdattaa. Taiteellinen tavoitteeni on tehdä vahvoja, mielikuvitusta ruokkivia teoksia. Aiheeni ovat ajattomia ja samalla tiukasti kiinni nykyajassa."

Matti Kalkamo (s. 1968, Tampere) opiskeli Kankaanpään taidekoulussa vuosina 1991–94. Hän on esiintynyt sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Yksityisnäyttelyistä mainittakoon Galleria Sculptor, Helsinki, 2018 ja Studio K, Nykytaiteen museo Kiasma, Helsinki 2008. Ryhmänäyttelyissä hän on ollut mukana mm. Kiinassa, Saksassa ja Portugalissa. Hänellä on useita julkisia veistoksia esimerkiksi Tres Colores, Miekkalinnan poliisiasema, Hämeenlinna, 2013; Ympyrähullut, Huittinen, 2012 ja Jumppahuiti, Sammon yleiskoulu, Tampere, 2009.

2.10.2021–30.1.2022 Magnus Enckell


Magnus Enckell: Omakuva, 1891. Tampereen taidemuseo

Taidemaalari Magnus Enckell (1870–1925) tunnetaan erityisesti suomalaisen symbolismin edustajana.
Ateneumin taidemuseossa 23.10.2020 avautuneen näyttelyn kooste siirtyy loppuvuodesta 2021 Tampereen taidemuseoon. Suurnäyttely esittelee kultakauden merkittävimpiin kuuluvan taiteilijan tuotannon kattavasti ja tuo hänet esiin kulttuurielämän monipuolisena vaikuttajana.

Magnus Enckell liittyy olennaisesti Tampereen taidehistoriaan. Tuomiokirkon alttaritaulu, Ylösnousemus-fresko, sekä sen yläpuolella oleva suuri ja värikäs lasimaalaus ovat Enckellin käsialaa. Taiteilijan poika tri Jorgen Enckell lahjoitti 1983 ja 1986 isänsä teoksia Tampereen taidemuseolle. Noin 300 teoksen lahjoituskokoelma käsittää maalauksia, piirustuksia ja grafiikkaa. Lähes 50 teosta tästä kokonaisuudesta ja taidemuseon muista kokoelmista on mukana näyttelyssä. Näyttelyn on tuottanut Ateneumin taidemuseo/Kansallisgalleria.

2.10.2021–30.1.2022 Heli Ryhänen


Heli Ryhänen: Kylmä maa, 2020.

Tamperelainen kuvataiteilija Heli Ryhänen (s.1971 Iisalmessa) on Suomen tunnetuimpia nykykuvanveistäjiä. Hänen näyttelynsä esittelee pääosin viime vuosien tuotantoa, tilateoksia ja veistoksia. Tällaisia ovat muun muassa kaksi 2020 valmistunutta, pakolaisuuden teemaa käsittelevää installaatioita: menetettyjen kotien valoon, kaipuuseen ja muistoihin viittaava Domux Lux sekä vesilammikoissa eteenpäin vaeltavia, paikoilleen pysähtyneitä ja kaatuneita jalkapareja esittävä Kylmä maa.

Heli Ryhänen on koko uransa ajan käyttänyt ja yhdistellyt veistotaiteessaan ennakkoluulottomasti erilaisia materiaaleja, kuten keramiikkaa, metallia, muovia, pronssia, lasikuitua ja paperia. Erityisesti hänet tunnetaan kierrätys- ja keinonahasta, kankaasta ja harsosta ommelluista tekstiiliveistoksistaan, jotka esittävät kurttuisia ihmis- ja eläinhamoja elämän suurten kysymysten, tunteiden ja vaiheiden äärellä. Ryhäsen taide käsittelee muun muassa syntyä ja kuolemaa, hyvyyttä ja pahuutta, viattomuutta ja pyhyyttä. Teosten salaperäinen ja selittämätön tunnelma puhuttelee katsojaa ja herättää mielleyhtymiä, tunteita ja muistoja. Heli Ryhänen tunnetaan myös lukuisista, eri puolille Suomea sijoitetuista julkisista veistoksistaan.

Näyttelyvaihdot

Tampereen taidemuseo on suljettu näyttelyvaihtojen aikana.