Historia
Tampereen taidemuseo avattiin Tampereen taideyhdistyksen aloitteesta 31.10.1931. Museo on toiminut koko olemassaolonsa ajan C.L. Engelin suunnittelemassa, 1838 valmistuneessa viljamakasiinirakennuksessa Pyynikintorin reunalla. Rakennuksen muutospiirustukset taidemuseoksi 1931 laati tamperelainen arkkitehti Hilja Gestrin. Tiiliseinät, lämmitysuunit ja viljalaarit vaihtuivat ajanmukaisiksi näyttely- ja toimistotiloiksi. Tampereen taidemuseon rakennus on kaupungin kolmanneksi vanhin rakennus. Tampereen taidemuseo ja Pyynikintorin alue ovat kulttuurihistoriallisesti läntisen keskustan tunnetuimpia kaupunkitiloja.
Rakennuksen toinen suuri peruskorjaus tehtiin 1982-84, jolloin tilat laajenivat maanalaisella kerroksella ja ne varustettiin nykyaikaisella museotekniikalla. Taidemuseo siirtyi Tampereen kaupungin hallintaan 1985 ja museo toimii nykyään osana Tampereen museoita.
Mittoja:
– tilavuus 7950 m3
– lattiapinta-ala 1629 m2
– seinäpinta-ala 1093 m2
Tampereen taidemuseo nyt
Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta. Monet teoksista ovat nähtävissä kaupungin julkisissa ulko- ja sisätiloissa. Maailman ainoa Muumimuseo on osa taidemuseon organisaatiota ja perustuu Tove Janssonin lahjoittamaan muumikuvitusten kokoelmaan. Tampereen taidemuseo on vetreä 90-vuotias, joka odottaa tulevaisuutta ja nauttii nykyhetkessä yhdessä asiakkaidensa kanssa.