Siirry sisältöön
Käytämme sivustolla evästeitä. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. Lisätietoja
Tampereen taidemuseo - Etusivulle

Viisi kokoelmaa

Tampereen taidemuseon kokoelma

Tampereen taidemuseon kokoelman perustana on vuonna 1898 perustetun Tampereen Taideyhdistyksen kokoelma. Taideyhdistys ylläpiti Tampereen taidemuseota. Taidemuseon avaamisvuonna 1931 kokoelma oli vielä vaatimaton. Taidemuseo siirtyi 1984 Taideyhdistykseltä Tampereen kaupungin omistukseen, minkä jälkeen taidemuseon kokoelmat ovat karttuneet suhteellisen tasaisesti. Tampereen taidemuseon kokoelmien teosmäärä on nykyään noin 15 000, joten kokoelma on Suomen toiseksi suurin. Taidemuseolla ei ole perusnäyttelyä, jossa teoksia esiteltäisiin. Teoksia on kuitenkin sijoitettu kaupungin julkisiin tiloihin, ja niitä esitellään silloin tällöin museonäyttelyissä.

Taidemuseon kokoelmassa on maalauksia, grafiikkaa, piirroksia ja veistoksia ym. vajaalta tuhannelta taiteilijalta, pääasiassa kotimaista taidetta 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Määrällisesti kokoelmat painottuvat 1900-luvun lopulle, ja ne tarjoavat monipuolisen kuvan erityisesti paikallisen taiteen kehityslinjoista.

Tampereen taidemuseon kokoelmaan kuuluu useita alakokoelmia kuten Tampereen kaupungin kokoelma, johon kuuluvat kaupungin julkiset taideteokset. Kansainvälisesti tunnetuin on Muumilaakson kokoelma. Se sisältää Tove Janssonin alkuperäispiirroksia ja Tuulikki Pietilän kuvaelmia.

Kuva Taidemuseon Kultakutri ja muita tarinoita omista kokoelmista - näyttelystä.

Tampereen kaupungin kokoelma

Tampereen kaupungin kokoelma merkitsee kaupungin virastoihin, julkisiin tiloihin sekä kaupunkitilaan sijoitettuja töitä. Niillä halutaan tuottaa elämyksiä kaupunkilaisille ja luoda viihtyisä ympäristö työntekijöille. Teosostojen lisäksi uudis- ja saneerauskohteisiin teetetään vuosittain 1–2 tilaustyötä. Kokoelma koostuu pääasiassa kotimaisesta taiteesta 1900-luvun alusta nykypäiviin. Tamperelaisen taiteen osuus kokoelmasta on lähes 75 %. Teoksia on noin 5 500.

Tuomo Rosenlundin teos Leikkikenttä Ratinan sillan alla.

Tampereen taidemuseon Muumilaakson kokoelma

Kokoelman suurin teoslahjoitus on Tove Janssonilta, joka yhdessä Tuulikki Pietilän ja Pentti Eistolan kanssa luovutti muumien alkuperäismateriaalin Tampereen taidemuseolle 1986. Kokoelmassa on Tove Janssonin muumikertomusten alkuperäispiirroksia, muita kirjankuvituksia sekä muumikuvaelmia. Suurin osa piirroskokoelmasta on alkuperäiskuvituksia muumikirjoihin vuosilta 1945 – 77. Sarjakuvapiirroksia, niiden luonnoksia ja kansikuvapiirroksia kokoelmaan kuuluu 207. Mukana on muutakin Tove Janssonin kuvitustuotantoa, mm. parisataa J.R.R. Tolkienin ja Lewis Carrolin kirjojen kuvitukseksi tehtyä piirrosta sekä yli 400 lehtipiirrosta, pääasiassa ruotsinkieliseen pilalehti Garmiin.

Alkuperäisiä muumipiirroksia ja kuvaelmia esitellyt Tampereen taidemuseon Muumilaakso sulki ovensa lopullisesti 30.10.2016. Museo siirtyi Tampere-taloon ja muutti samalla nimensä Muumimuseoksi. Maailman ainoa Muumimuseo avattiin yleisölle 17.6.2017.

Tampereen Nykytaiteen museon kokoelma

Nykytaiteen museon kokoelma ulottuu 1910-luvulta 1990-luvulle. Pääpaino on 1960 jälkeen hankitussa suomalaisessa taiteessa. Kokoelman pesämunan muodostaa Wäinö Aaltoselta ostettu 70 teoksen kokonaisuus. Oma ryhmänsä on Jussi Mäntysen kipsiveistosten lahjoituskokoelma, joka saatiin Tampereen kaupungille 1972. Kokoelmaan kuuluu 916 teosta. Viimeisin hankinta on vuodelta 1999. Teoksista löytyy esimerkkejä kuvataiteen tyylisuunnista kinetiikasta uusekspressionismiin, käsitetaiteeseen ja aina ajankohtaiseen konstruktivismiin. Viimeisissä hankinnoissa on mukana myös sijoituskokoelmaan vaikeasti soveltuvia installaatioita.


Vilho Lampi: Gramofoni, 1933.

Suomen Mitalitaiteen Killan ainaistalletuskokoelma

Suomen Mitalitaiteen Kilta on perustettu 1965. Kilta on hankkinut laajan mitalitaiteen kokoelman, joka ainaistalletettiin Tampereen taidemuseoon 1989. Kokoelma karttuu edelleen, ja myös taidemuseo pyrkii täydentämään omaa mitalikokonaisuuttaan korkeatasoisin taidemitalein. Taidemuseon omien ja Killan mitaleiden yhteismäärä on vajaa 2 500. Tekijöitä kokoelmassa on lähes 200. Eniten teoksia on Kauko Räsäseltä (206 kpl). Kokoelma tarjoaa läpileikkauksen 1900-luvun suomalaiseen mitalitaiteeseen ja varsinkin viime vuosisadan jälkipuolen kehityskulkuihin.

Ulkoinen linkkiLue lisää kokoelmasta Mitalitaiteen Killan sivuilta.


Vuosimitali 2017, Hannu Veijalainen: Yhdessä on tulevaisuus. Kuva: Paavo Pykäläinen

Nykytaiteen museo

Tampereen nykytaiteen museo aloitti toimintansa vuonna 1966 Pyynikillä Haapasen huvilassa. Nykytaiteen museon säännöllinen näyttelytoiminta omissa tiloissa päättyi vuonna 1993. Vuonna 1998 Nykytaiteen museo liitettiin kaupungin museotoimeen, ja museo siirtyi Tampereen taidemuseon alaisuuteen 2005. Museo järjesti tämän jälkeen vielä satunnaisesti näyttelyitä vaihtuvissa tiloissa ja huolehti kaupungin taidekokoelmien sijoitustoiminnasta. Nykytaiteen museon kokoelma on osa Tampereen taidemuseon kokoelmia.