Vuoden nuori taiteilija 2019 – Nastja Säde Rönkkö 8.6.–11.8.2019

Nastja Säde Rönkkö on valittu Vuoden 2019 nuoreksi taiteilijaksi. Rönkkö saa Tampereen kaupungin myöntämän 20 000 euron stipendin ja mahdollisuuden yksityisnäyttelyn järjestämiseen Tampereen taidemuseossa sekä Aboa Vetus & Ars Nova -museossa Turussa.

Nastja Säde Rönkkö (s. 1985) on järjestyksessä 35. Vuoden nuori taiteilija. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä ja Lontoossa. Rönkkö valmistui kuvataiteen maisteriksi (MFA) arvostetusta Slade School of Fine Art -taidekoulusta 2011. Hän on opiskellut Lontoossa myös Central Saint Martins College of Art and Design -taidekoulussa (2008, BA, Hons) ja suorittanut opintoja University of East London -yliopistossa (2005, Certificate of Higher Education, Fine Art) sekä Moskovan akateemisessa Surikov-taideinstituutissa (Foundation diploma 2004).

Nastja Säde Rönkkö työskentelee pääasiassa mediataiteen, performanssin, internetin, tekstin ja installaatiotaiteen parissa.

”Taiteeni käsittelee sosiaalisia suhteita ja ihmisyyden perusteita: läheisyyttä, empatiaa, ja läsnäoloa, sekä niiden rakenteita ja merkitystä. Taiteessani painottuvat vuorovaikutteisuus ja kommunikaatio. Yhteisöllisyys joko itse teoksen työvälineenä tai teemana on vahvasti läsnä teoksissani.

Työskentelyni lähtökohtana on kiinnostus tunteiden roolia kohtaan ja niiden arvoon yhteiskunnassa. Luon teoksissani hetkiä, joissa tarkastelen tunteiden kokemista ja käsittelyä yhteiskunnan eri rakenteissa ja järjestelmissä. Viimeaikaiset projektini ovat tarkastelleet erityisesti tunteiden suhdetta ympäristön tuhoon ja planeettamme tulevaisuuteen.

Teosteni keskiössä on yhteisö, ihmisyys, valtasuhteet, kuunteleminen, inhimillisyys ja tulevaisuus.”

Lars Holmström – LXX-spectrum 8.6.–11.8.2019

Kuvataiteilija Lars Holmström (s. 1949) on monipuolinen toimija kuvataiteen kentällä. Hän tekee pääasiassa maalauksia, digitaaligrafiikkaa, kolmiulotteisia teoksia, installaatioita ja videoita.

Lars Holmströmin taide on luonteeltaan tutkivaa. Se ei vetoa suoraan tuntemiseen vaan havaitsemiseen. Teokset ovat voimakkaan esineellisiä, erityisesti reliefimaalaukset, jotka ovat todellisia kappaleita todellisessa tilassa. Teokset pysäyttävät katseen itseensä eivätkä johda toisaalle. Päällimmäisiksi nousevat värit ja muodot, kuvan perustekijät, jotka houkuttelevat Holmströmiä loputtomasti. Niiden tutkimus muodostaa hänen taiteensa johdonmukaisen metodisen perustan.

Holmström toimi myös Tampereen Taiteilijaseuran puheenjohtajana vuosina 1992–2005. Kankaanpään taidekoulussa hän opetti koko 1980-luvun ajan ja toimi rehtorina 1982–90. Hän oli mukana suunnittelemassa ja perustamassa Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitosta, jossa hän toimi opettajana ja osastonjohtajana 1991–92 ja vararehtorina 1995. Lars Holmströmin näyttely esitetään museon pohjakerroksessa.

Lars Holmström: Regio 13, 2018, reliefimaalaus, 143x177x8 cm.

31.8.2019–5.1.2020 Japanilaista mangaa

Vuosi 2019 on Suomen ja Japanin diplomatiasuhteiden 100-vuotisjuhlavuosi. Sen kunniaksi Tampereen taidemuseo avaa elokuussa kansainvälisesti merkittävän manga-taiteen näyttelyn.

Sanalla ”manga” tarkoitetaan länsimaissa japanilaista sarjakuvaa, Japanissa sama sana tarkoittaa kaikkea mahdollista sarjakuvaa. Japanilaisia piirrettyjä elokuvia ja televisiosarjoja kutsutaan animeksi. Mangassa on lukuisia eri alalajeja toiminta- ja seikkailumangasta komediaan, dekkareista historialliseen mangaan ja kauhusta science fictioniin ja fantasiaan.