Leila Virtanen: Leppäsen Valtun hautajaiset, 1975. Hämeenlinnan taidemuseo. Kuva: Reima Määttänen

18.11.2017 – 25.2.2018 Kansan asialla

Tampereen taidemuseo on Kansan asialla. Tampereen taidemuseo tarttuu itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuonna näyttelyllä ja julkaisulla teemaan, joka on puhuttanut kiihkeästi mediassa ja somessa: taiteen ja taidemaailman ja kansan, ns. tavallisen ihmisen, suhde molempiin suuntiin. Millaisena kuvataide on nähnyt ja näyttänyt kansan, mikä on ollut toivottavaa ja ihannoitua ja mikä ongelmallista ja jopa kauhistuttavaa? Mitä on eri aikoina ja eri maailmankatsomuksissa ollut kansa? Miten taidetta on haluttu tuoda kansalle ja opettaa sille oikea, hyvä maku (ja usein samalla oikea, hyvä elämä)?

Näyttely alkaa 1800-luvulta, jolloin taide-elämä Suomessa syntyi, ja jatkuu nykyaikaan asti. Vaikka rohdinmekot ovat vaihtuneet tuulipukuihin ja torppien pihapiirit lähiöiden ostareihin tai tyhjenevän maaseudun ympäristöihin, kansa ei ole hävinnyt mihinkään taiteesta ja taidemaailman keskustelusta. Eikä todellisuudesta.

Myös kansalla on suhde taiteeseen. Siitä ollaan mieltä ja sitä tehdään itse. Varsinkin julkiset taideteokset tai jotkut tapahtumat ja suuntaukset ovat herättäneet kansan syvissä riveissä mielipiteitä, jotka media ja some yhä laajemmin tuovat esille. ”Möykkytaide” ja ”postmoderni tekotaide” eivät välittömästi ole voittaneet kaikkien sydämiä, mutta värikkäitä kannanottoja ne ovat inspiroineet.

– Oman tekemisen lajeja on useita ja keskenään erilaisia: vaikkapa ITE, harrastajataide tai graffiti. Niiden tekijöiden taidenäkemykset vaihtelevat suuresti, ja niin vaihtelee myös taidemaailman suhde niihin. Kansan asialla -näyttelyssä ne esiintyvät lähinnä viittauksina.

Taiteen ja kansan suhde ei ole kuitenkaan pelkkää nirppanokkien ja punaniskojen nokittelua, vaan ennen kaikkea inspiraatiota ja oivalluksia kumpaankin suuntaan. Suhteen myrskyä ja tyventä käsitellään myös näyttelyn yhteydessä julkaistavassa kirjassa. Yhdessä ne antavat historiaa ja taustaa monitahoiselle ja tunteita herättävälle ilmiölle.

Kansan asialla on hyväksytty Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon.

Juha Pesonen: Stop! Hulluja tiellä, 2000-luku.

18.11.2017 – 25.2.2018 Miälentilat – ITE-taidetta ja hengenheimolaisia

Taide avaa näkymiä tiloihin, joissa mieli asustaa. ITE-taiteen koti löytyy keskeltä arkea. ITE on paitsi taidekäsite myös ihmiskäsitys. Se on omatoimisuutta, luovuutta ja itseilmaisua korostava elämäntapa.

Näyttelyssä pohditaan mikä on ITE-taiteen kasvualusta; löytyykö se kansankulttuurista ja kätevyydestä vai yksilöllisistä mielen syvyyksistä. Entä mikä erottaa ja yhdistää ITE-taiteilijoita ja ammattilaiskollegoita? Taiteen tekemistä voi opiskella, mutta voiko taiteilijaksi syntyä? Onko ITE-taide mielentila?

Maaseudun Sivistysliitto on etsinyt ja esitellyt ITE-taidetta kaksituhattaluvun alusta saakka. Se ylläpitää yhteistyössä K.H.Renlundin museon kanssa itseoppineiden taiteen edistämiseen keskittynyttä ITE-museota Kokkolassa.

ITE-taide on oman aikamme suomalaista kansantaidetta. Lyhenne ITE viittaa sanayhdistelmään ”itse tehty elämä”. ITE-taide on tekijänsä elinympäristöön, kulttuuriseen taustaan ja kokemusmaailmaan sitoutuvaa taidetta. Se on tapa elää esteettisiä arvoja korostavaa hyvää elämää. ITE-taiteilijat työskentelevät taidemaailman ulkopuolella ja esittävät teoksiaan omassa arjen ympäristössään. He ovat itseoppineita eli heillä ei ole koulutusta taiteen tekemiseen.

ITE-toiminnan ytimessä on alueittain etenevä kartoitustyö. Nyt on meneillään ITE Pirkanmaalla -hanke, jonka uusia löytöjä esitetään näyttelyssä rinnan ITE-kokoelmateosten ja nykytaiteen kanssa. Kokonaisuuden ovat kuratoineet Minna Haveri, Elina Vuorimies ja Tapani Pennanen.

27.10.2017 – 1.3.2018 Valogalleriassa Sininen ja valkoinen

Valogalleria on ydinkeskustan pimeän vuodenajan taidenäyttely, jonka Tampereen taidemuseo ja Visit Tampere järjestävät jo kolmannen kerran Valoviikkojen yhteydessä. Valogalleria ottaa keskustan länsipuolen tyhjät seinäpinnat valotaiteen käyttöön. Valogallerian taideteokset heijastetaan valon avulla näkyville paikoille rakennusten seinille elävöittämään kaupunkikuvaa ja rikastamaan arkeamme.

Sininen ja valkoinen

Valogallerian talven 2017 -2018 teema on Sininen ja valkoinen. Nimi viittaa paitsi valittujen teosten väriskaalaan, myös Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoteen. Valogalleriassa heijastettavat teokset on valittu Tampereen taidemuseo, Tampereen Nykytaiteen museon ja Tampereen kaupungin kokoelmista. Näyttelyn ajallinen kaari ulottuu 1950-luvulta nykypäiviin.

Valoviikot on totetutettu osana Tampereen kaupungin Viiden tähden keskusta -kehityshanketta.

Esitteestä näet teosten sijainnin ja teostiedot.

Valogallerian esite

9.9.2017 – Backlight ´17 retrospektiivi – Taidetta jakokaapeissa 5

Backlight Photo Festival juhlii 30-vuotista taivaltaan vuonna 2017. Backlight-valokuvafestivaalin valittuja paloja 30 vuoden ajalta voi tutkia kaupungin keskustan sähkönjakokaapeissa.

Teokset

 1. Jan Kaila: Shakki – Valokuva 87
 2. Heinz Cibulka: Zyklus – fühlt Most 332 – Valokuva 93
 3. Tatiana Parcero: New World–Interior Cartography– Zodiaco Azteca – Backlight ’05
 4. Saladin Ebrahimi: Inside Out – Backlight ’14
 5. Marco Caló: Audience–Zap Zap Estate – Backlight ’02
 6. Jaakko Kahilaniemi: 100 Hectares of Understanding– 54 Soil Solutions – Backlight ’17
 7. Marja Pirilä: Camera obscura – Otto, Tampere, Finland – Backlight ’02
 8. Asko Salminen: Maitomies – Valokuva 96
 9. Harri Pälviranta: Prison sheets–A cell, Jerusalem, Israel – Backlight ’05
 10. Jana Romanova: Waiting – Backlight ’11
 11. Anni Leppälä: Napit I Buttons – Backlight ’05
 12. Oiko Petersen: Guys. From Poland with love – Backlight ’08
 13. Corinna Kern: Female Maskers–Christian alias ‘Chrissie Seams’ – Backlight ’17
 14. Oriol Segon Torra: Young Patriots – Backlight ’14
 15. Jukka Male: The Balkan Tragedy–Hajdarević – Valokuva 96
 16. Leon Bugaev: The Hymn of the Pawns–The Object Portrait–Betelgeuse – Backlight ’11
 17. Pelle Kronested: Safe European – Backlight ’99
 18. Rafal Milach: Disappearing Circus – Backlight ’08

 

Kartta:  goo.gl/wTJuvP

 

Tapahtumakalenteri >>

Tulossa: Anita Snellman

Tampereen taidemuseossa kolme kerrosta taidetta. Tervetuloa!