©Nina-Korhonen: Anna, Amerikanmummu, Halloween, Lake Worth, Florida, 1997.

9.9. – 29.10.2017 Backlight ´17 – Itsenäisyyden rajat

Backlight Photo Festival juhlii 30-vuotista taivaltaan vuonna 2017. Tampereella 11:ttä kertaa järjestettävä kansainvälinen valokuvafestivaali esittää taidemuseon kokonaisuudessa 18 teossarjaa yhteensä 10 maasta. Tapahtuman teemana oleva itsenäisyys näyttäytyy tässä kansallista itsenäisyyttä laajemmin henkilökohtaisina kokemuksina, menetyksinä ja niistä toipumisina, jopa pieninä voittoina yleisistä odotuksista ja perinteistä.

Itsenäisyys on tavoiteltava tunnustus, täysvaltaisuuden, pärjäämisen ja kunnian asia – saavutus, jonka tuomaa riippumattomuutta ihaillaan ja jonka koskemattomuutta puolustetaan. Itsenäistyminen edellyttää molemminpuolista irtipäästämistä, vallan- ja vastuunsiirtoa, suhteiden ja rajojen uudelleenmäärittelyä valtioiden, vanhempien ja lasten, yksilön ja yhteisön välillä. Se mihin rajat piirtyvät, ei riipu vain meistä. Niin valtioina, kuin yksilöinäkin olemme riippuvaisia toisistamme sekä ympäröivän maailman muuttuvista arvoista ja vaatimuksista. Tunne itsenäisyyteen liittyvästä alakulon vireestä ja luopumisesta välittyy yhtä lailla aikuistumista käsittelevistä sarjoista kuin poliittisia muutoksia, keinotekoisia unelmamaailmoja ja kiihtyvän ympäristönmuutoksen seurauksena katoavaa paimentolaiselämäänkin kuvattaessa. Omillaan pärjäämisen pakko on raskas kantaa. Taloudellinen ja sosiaalinen riippuvuus muiden hyväntahtoisuudesta ja tuesta, yhteiskunnan, vanhempien ja lähipiirin hyväksynnästä
pakottaa sopeutumaan rajalliseen itsenäisyyteen ja päätöksentekoon. Itsenäisyys ja sen mukanaan tuoma vapaus ei ole yhteismitallinen pysyvä tila kenellekään meistä.

Näyttelyssä esillä olevat taiteilijat:

Zaza Bertrand (BE)
Stefano Giogli (IT)
Sonja Hamad (SY/DE)
Juha Arvid Helminen (FI)
Jaakko Kahilaniemi (FI)
Nina Korhonen (FI)
Mariya Kozhanova (RU)
Daesung Lee (KR)
Hanna Lenz (DE)
Julien Lombardi (FR)
Tito Mouraz (PT)
Sami Parkkinen (FI)
Michał Siarek (PL)
Miriam Stanke (DE)
Juha Suonpää (FI)
Bénédicte Vanderreydt (BE)
Borko Vukosav (HR)
Marta Zgierska (PL)

Tapahtumakalenteri >>

Tulossa: Kansan asialla ja ITE-taidetta

Tampereen taidemuseossa on jälleen kaksi näyttelyä, kun alakertakin avataan näyttelykäyttöön 16.6.2017. Tervetuloa!