9.6.-19.8.2018 Vuoden nuori taiteilija 2018 – J. A. Juvani WITH ALL MY LOVE

J. A. Juvanin pääasiallisia työvälineitä ovat video, valokuva ja kuvanveisto. Hän käsittelee taiteessaan tabuja ja vakavia aiheita, kuten sukupuoli-identiteettiä ja -rooleja. Juvani haluaa rikkoa totuttuja ja vallitsevia normeja. Hän tekee sen usein huumorin kautta mutta aina kuitenkin analyyttisesti.

”Koen olennaiseksi laittaa aiheeni törmäyskurssille, sekoittaa glitteriä paskaan. Haluan luoda paradokseja, jotka paljastavat teoksen monimutkaisuuden: asioiden taustalla olevan harmaan mössön, kontrastin ja dynamiikan. Lopputulos ei ole kaunista tai rumaa, vaan jotain itsearvoisesti enemmän, jotain joka on kokonaisvaltaisesti keskeneräinen, jotain missä sen olemassaolo on raaka, rehellinen ja anteeksipyytelemätön. Teen kaikkeni löytääkseni sen mitä olen etsimässä. Jos se tarkoittaa, että minun on vastustettava asioita, joiden tiedän olevan todellisia ja oikein, teen sen. Mikään ei ole pyhää. On oltava kriittisin niitä asioita kohtaan joita rakastaa, koska rakkaus tekee sokeaksi. Rikkomalla sääntöjä ja ylittämällä rajoja, ne voi uudelleen määrittää tai kyseenalaistaa niiden tarpeellisuutta.

Työskentelyni ytimessä on aiheita kuten queer, feminismi, kuolema, himo, runous, rakkaus, viha, stereotypiat, loppuun kuluneet kliseet ja yleinen sekoilu. Työskentelen videon, valokuvan, äänen, objektien ja tekstin parissa, joista kaikissa on löydettävissä performanssitaiteen ominaisuuksia.

Komedia on rakkain instrumenttini. Kun nauru loppuu, sinun on mietittävä, mitä todella yritän sanoa. Luotan siihen että vitsini käyvät vanhoiksi. Toivon että kokemuksesi ei helpota oloasi, eikä se jätä sinua rauhaan.”

9.6.-19.8.2018 Tuomo Rosenlund ja Mika Hannula: Paikan muisti

Kuvataiteilijan ja tutkijan yhteistyöprojekti Paikan muisti -näyttely yhdistää visuaalista ja sanallista kerrontaa,  tapoja hahmottaa ja luoda todellisuutta yksityiskohtien ja anekdoottien kautta. Se keskittyy tiettyjen tamperelaisten paikkojen historian ja nykyisyyden vuorovetoon, paikan kokemuksellisuuden kautta avautuvaan tarinaan suomalaisuuden sadan vuoden kaaresta.

Näyttelykokonaisuutta määrittävä ja hallitseva kuvallinen materiaali koostuu paikan päällä eri kohteissa tehdyistä tussipiirroksista. Näyttelyn yhteydessä niiden rinnalle toteutetaan tilaa muokkaavia ja luovia, jopa koko seinän kattavia teoksia, joissa korostuu pienen eleen politiikka, kuvan ja sanan yhdistäminen, yksityisen ja yhteisen yhteen nivoutuminen.

Näyttelyn tekstit keskittyvät paikan muistiin ja muistoihin, niiden artikulointiin ja aktualisoimiseen tässä ja nyt. Tekstit ovat mikrohistoriaa, pienten venähdyksien ja virityksien kautta rakentuvaa tarinaa. Piirustukset puolestaan kiinnittyvät kaikki Tampereen fyysiseen dna:han, niin tunnettuihin kuin hieman tuntemattomimpiin paikkoihin ja tilanteisiin, yllätyksiin ja outoihin käänteisiin. Tekstit lähtevät lentoon ja ottavat uuden jengan samoilta paikoilta, käsitellen näkymää koko Suomen, ellei jopa koko kosmoksen mittakaavassa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan hankkeen katalogi, ja näyttelyyn liittyy taitelijaesittelyjä ja performatiivisia luentoja.

Tuomo Rosenlund (s.1976) on Tampereella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Piirtäminen on aina ollut keskiössä Rosenlundin työskentelyssä. Viime vuosina häneltä on nähty dokumentaristiseen henkeen tehtyjä kuvia paikoista ja rakennuksista, joita on ollut esillä mm. Piirrä Nyt -näyttelyissä Lahden Taidemuseossa ja Rovaniemen Korundissa.

Mika Hannula (s.1967) on Berliinissä ja Rymättylässä asuva tutkija, kirjailija, kriitikko ja kuraattori. Hän on käsitellyt Suomea ja suomalaisuutta mm. kirjassaan Suomalaisuudesta – erään sukupolven tarina (niin&näin, 2007), ja romaanissa Juhani yksi kaksi kolme ja neljä, Rohkean reunaan 2017. Hannula kuratoi maalauksen ryhmänäyttelyn Nautinto Helsingin kaupungin taidemuseo HAMiin syksyllä 2017.

9.9.2017 – Backlight ´17 retrospektiivi – Taidetta jakokaapeissa 5

Backlight Photo Festival juhlii 30-vuotista taivaltaan vuonna 2017. Backlight-valokuvafestivaalin valittuja paloja 30 vuoden ajalta voi tutkia kaupungin keskustan sähkönjakokaapeissa.

Teokset

 1. Jan Kaila: Shakki – Valokuva 87
 2. Heinz Cibulka: Zyklus – fühlt Most 332 – Valokuva 93
 3. Tatiana Parcero: New World–Interior Cartography– Zodiaco Azteca – Backlight ’05
 4. Saladin Ebrahimi: Inside Out – Backlight ’14
 5. Marco Caló: Audience–Zap Zap Estate – Backlight ’02
 6. Jaakko Kahilaniemi: 100 Hectares of Understanding– 54 Soil Solutions – Backlight ’17
 7. Marja Pirilä: Camera obscura – Otto, Tampere, Finland – Backlight ’02
 8. Asko Salminen: Maitomies – Valokuva 96
 9. Harri Pälviranta: Prison sheets–A cell, Jerusalem, Israel – Backlight ’05
 10. Jana Romanova: Waiting – Backlight ’11
 11. Anni Leppälä: Napit I Buttons – Backlight ’05
 12. Oiko Petersen: Guys. From Poland with love – Backlight ’08
 13. Corinna Kern: Female Maskers–Christian alias ‘Chrissie Seams’ – Backlight ’17
 14. Oriol Segon Torra: Young Patriots – Backlight ’14
 15. Jukka Male: The Balkan Tragedy–Hajdarević – Valokuva 96
 16. Leon Bugaev: The Hymn of the Pawns–The Object Portrait–Betelgeuse – Backlight ’11
 17. Pelle Kronested: Safe European – Backlight ’99
 18. Rafal Milach: Disappearing Circus – Backlight ’08

 

Kartta:  goo.gl/wTJuvP