Tähän teksti

Kiertonäyttelyt 2017

Lainattavat kiertonäyttelyt ovat Pirkanmaan aluetaidemuseon vanha kunnon toimintamuoto, joka porskuttaa virtuaalimaailman rinnalla. Kuvataide, ja varsinkin julkisten kokoelmien eli veronmaksajien omistama taide, kuuluu kaikille eikä ainoastaan taidemuseoiden ja -näyttelyiden vakiokävijöille. Tai ainakin mahdollisuus päästä sen äärelle itse toteamaan, kiinnostaako ja koskettaako se. Koska olemme halunneet poistaa kaikki mahdolliset esteet palveluidemme käyttämisen tieltä, olemme luopuneet näyttelymaksuista silloin, kun näyttely lainataan Pirkanmaan alueelle.

Näyttelyn voi tilata kunnalliseen näyttelytilaan tai vaikkapa päiväkotiin, kouluun, kirjastoon tai palvelutaloon. Näyttelyt on suunniteltu muuntautuvaisiksi eri katsojaryhmille, joihinkin on mukana oheisohjelmaehdotuksia ja uusia voi ideoida yhdessä amanuenssin kanssa. Sopimuksen ja mahdollisuuksien mukaan amanuenssi voi tulla esittelemään näyttelyn avajaisissa tai muussa tilaisuudessa. Ohjelmistossa on katsottavan taiteen lisäksi jotakin kouriintuntuvaa: Kosketuksen kestäviä -taidemitalikokonaisuus, jossa teoksia pääsee koskettamaan. Niinpä niihin tutustuminen on mahdollista myös näkövammaisille.

Lainausedellytyksistä ja käytännön järjestelyistä – ja kaikista muistakin aluetaidemuseon palveluista – voi kysellä museoamanuenssi Marja-Liisa Linderiltä puhelin 040 801 6873, sähköposti marja-liisa.linder(at)tampere.fi.

Kosketuksen kestäviä

Käsin

Kaikenkarvaiset ja ystäväni

Kasvaa ja kukkii

Maisema

Historian draamaa

Taidemitali on tehty ihmisen käsillä ihmisen käden kosketettavaksi. Viidessä teemallisessa kokonaisuudessa niitä lähestytään juuri näin: ei vitriinin lasin takaa vaan katsomalla ja koskettamalla omin käsin. Viidestä teemasta löytyy tuttua ja avartavaa kaikenikäisille. Käsin lähtee käsillä tekemisestä ja koskettamisesta, ihmisestä kädellisenä olentona. Kaikenkarvaiset ystäväni ovat eläinaiheisia ja Kasvaa ja kukkii -sarjassa elävät villit ja hyötykasvit. Pieneen teokseen mahtuu suuria aiheita, niin kuin maisema – mitalitaidetta onkin luonnehdittu kämmenenkokoiseksi avaruudeksi. Historian draamaa käsittelee nimensä mukaisia tapahtumia lähihistoriasta ja yhteiskunnallista kritiikkiä.

Teokset kulkevat laatikoissa/laukuissa ja mahtuvat sujuvasti henkilöautoon. Kokonaisuuksissa on 4 –10 taidemitalia. Niitä voi lainata yhdessä ja erikseen.

Tervehdys Muumilaaksosta

Näyttely Tervehdys Muumilaaksosta tehtiin 2014 Tove Janssonin 100-vuotisjuhlan kunniaksi, mutta joka vuosi voi viettää Toven syntymäpäivää. (Se on muuten 9. elokuuta). Ennen kaikkea näyttelyssä on ajateltu pieniä muumien ystäviä esimerkiksi päiväkodeissa, mutta Tove Janssonin luoman maailman lumo ei katso ikärajoja. Toivottavasti näyttely herättää uteliaisuutta ja intoa päästä matkalle ”oikeaan” Muumilaaksoon, joka on Tove Janssonin kirjoissa ja niiden maailmaa esittelevässä Muumimuseossa Tampere-talossa.

Eräänlainen puutarha

Eräänlainen puutarha rehottaa naapuritalon hylätyllä tontilla, jota ikkunasta katselee ensimmäistä vuottaan isänä elävä mies. Hänen kertomuksensa odotusajasta ja vauvaperheen arjesta on todenmakuinen ja henkilökohtainen. On ihania asioita ja on ongelmia – niin kuin luultavasti kaikilla.

Näyttely sisältää dvd-levyllä olevan ohjelman ja viisi seinälle ripustettavaa grafiikantyötä. Mukana seuraa 24 tuuman televisio, jossa on sisäänrakennettu dvd-soitin, ja kahdet kuulokkeet.
Näyttely on lainattavissa helmikuun 2016 alusta lähtien ja on ohjelmistossa vuoden 2018 loppuun asti.

Kimallusta

Kimallusta-näyttelyssä taide heijastaa ja luo juhlaa ja kauneutta. Se on kepeää ja koristeellista, romanttista ja jopa vaaleanpunaista. Näyttely on koottu nauttimista varten.

Kimallusta-näyttelyn taiteilijat ovat Pälvi Hanni, Sauli Iso-Lähteenmäki, Anita Jensen, Soile Jääskeläinen ja Tuula Lehtinen. He kaikki hallitsevat taitavasti tekniikkansa. Oppiminen on vaatinut pitkän työn, mutta se ei näy lopputuloksesta, joka vaikuttaa luontevasti syntyneeltä.

Näyttelyssä on yhdeksän seinälle ripustettavaa teosta. Se on lainattavissa helmikuun 2016 alusta lähtien ja on ohjelmistossa vuoden 2018 loppuun saakka.

Tove ja Kari – Ajankuvia

Kuvan ja sanan taiturit Tove Jansson (1914–2001) ja Kari Suomalainen (1920 –1999) havainnoivat suomalaisen elämänmenon ajankuvia 1930-luvulta 1990-luvulle kumpikin omalla hykerryttävällä tavallaan. Kommenttinsa saavat rakkaus ja perhe-elämä, lasten oivallukset, kesän ja joulun vietto, taiteen ja kulttuurin ilmiöt sekä nautintoaineet. Näyttely oli kesän 2008 esillä Visavuoren Kari-paviljongissa ja sen ovat yhdessä tuottaneet Tampereen taidemuseo ja Visavuoren museo. Kiertonäyttely koostuu kehystetyistä akryylille painetuista kuvakopioista. Näyttelystä voi koostaa pienempiä teemakokonaisuuksia
Kuvatauluja 27, otsikkotauluja viisi ja yksi tekstitaulu.

Vieraan katse kameran läpi

Kansalliset vähemmistöt ja vieraat kulttuurit suomalaisten valokuvaajien silmin 1890-luvulta 1940-luvulle

Miten suomalainen valokuvaaja on kameransa linssin läpi nähnyt saamelaisen, romanin, kiinalaisen, intiaanin, afrikkalaisen? Tässä näyttelyssä suljinta ovat painaneet mm. tutkimusmatkailijat, sotilaat, lähetyssaarnaajat, esimerkiksi C. G. E. Mannerheim, Samuli Paulaharju ja Sakari Pälsi. Näyttely on kooste Tampereen taidemuseossa esillä olleen Vieraan katse -näyttelyn valokuvaosuudesta.

25 kehystettyä tai pohjustettua valokuvaa

Kaupunkilaislampaita ja lähiölapsia

Jussi Kankaan tamperelaiskuvia vuodelta 1948.

Pirkanmaan aluetaidemuseon ja Tampereen museoiden kuva-arkiston tuotta­ma valokuvanäyttely käsittää 36 Jussi Kan­kaan valoku­vaa 25 kehyksessä. Näyttely jakau­tuu nel­jään pieneen kokonaisuuteen, joten se on helppo ryhmi­tellä erilaisiin tiloihin. Näyt­tely aktivoi muisto­ja, antaa elämyksiä ja ker­too ajasta ”ennen vanhaan”. Näyttelyyn liittyy esite.

Tamperelaisnaisia

Valokuvanäyttely kertoo tamperelaisista naisista ja tamperelaisesta naisen elämästä menneiden vuosikymmenten aikana. Mukana on arkea ja pyhää, tunnettuja ja tuntemattomia.

36 kehystettyä valokuvaa

Mini

Kerrankin näyttely, joka mahtuu pieneenkin tilaan! Minin teokset ovat Katri Heinäsen ja Hannamari Matikaisen pikkuruisia grafiikantöitä. Heinäsen sarja Uskolliset ystävät on muotokuvia pienistä esineistä ja Matikaisen teoksissa on kuvattu karhunpentu, orava ja mahdollisesti mörrimöykkyjä.
Mini-näyttely sisältää kahdeksan seinälle ripustettavaa tai vitriiniin sijoitettavaa teosta. Näyttely on lainattavissa helmikuun 2016 alusta lähtien ja on ohjelmistossa vuoden 2018 loppuun asti.

Villiä nykytaidetta
50 vuoden takaa

Aikakone vie katsojan viidenkymmenen vuoden takaiseen nykytaiteen näyttelyyn, jossa saa ihmetellä 1960-luvun villiä nykytaidetta, joka ei edes esitä mitään. Nyt voi kokeilla, tempaavatko informalistitaiteilijoiden vauhdikkaat siveltimenvedot ja vapaa muodon- ja pinnankäsittely mukaansa vai tunteeko seisovansa lukitun oven edessä (kenties miettimässä, että Juuso-karhu maalaa paremmin).

Villiä nykytaidetta -näyttelyn taiteilijat ovat Pentti Hartelin, Kaarina Hieta, Kimmo Kaivanto, Pentti Melanen, Gunnar Pohjola, Armas Raunio ja Pentti Toivonen. Näyttely sisältää seitsemän seinälle ripustettavaa maalausta. Se on lainattavissa helmikuun 2016 alusta lähtien ja on ohjelmistossa vuoden 2018 loppuun.